أصداء المنظمة في الإعلامالاخبار

NOS: Yousry Elkashif kreeg een lintje en geeft daarom een feest: ‘Geen woorden voor hoe blij ik ben’

Hij is zo trots als een pauw, en dat wil hij laten blijken ook. Yousry Elkashif werd vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vandaag gaf hij daarom een feest.

Het kwam afgelopen vrijdag niet helemaal als een verrassing. Dat Yousry Elkashif werd uitgenodigd bij de burgemeester had zo zijn reden. De Nieuwegeiner wist al wat die reden was: een van de genodigden had zijn mond voorbij gepraat. Zoon Nourdy legt het uit: “Je mag tien genodigden meenemen naar die bijeenkomst, en die begonnen elkaar allemaal te bellen natuurlijk.”

Vader Yousry houdt zich nog een beetje op de vlakte. “Ik moest in pak naar het gemeentehuis en had het niet verwacht”, zegt hij. Maar zoon Nourdy heeft toch een ander verhaal: “Ik heb hem verteld dat hij moest doen alsof hij van niets wist.”

Grote eer

Het maakt vader Yousry niet minder gelukkig met de eer die hem te beurt is gevallen. “Ik heb er geen woorden voor hoe blij ik ben.” De gemeente Nieuwegein roemt hem om zijn inzet voor de gemeenschap. “Meneer El Kashif is als vrijwilliger actief bij veel verschillende maatschappelijke organisaties. Voor de vereniging van Arabische Vrouwen in Nederland geeft hij lezingen en seminars waarmee hij vrouwen informeert over hun rechten en plichten als burgers in Nederland”, schrijft de gemeente.

“Als voorzitter van de stichting Dalili publiceert hij dagelijks nieuws op de website dat Nederlanders van buitenlandse afkomst helpt om te integreren in de samenleving. Zo werkt hij aan het creëren van maatschappelijk bewustzijn, terugdringen van criminaliteit en ondersteuning bij mensenrechtenkwesties.”

Elkashif zelf benadrukt zijn inzet voor nieuwkomers in Nederland. “Toen ik met de stichting Dalili Cultimedia begon was er nog geen internet, alleen print. Ik wilde zorgen dat nieuwkomers integreerde in de Nederlandse samenleving, met behoud van de eigen religie, de eigen taal en de eigen cultuur.” Hij heeft een lange cv, met veel verschillende activiteiten. Deels als vrijwilliger.

De geridderde kwam in 1982 naar Nederland. “Ik wilde een beter leven.” Volgens zijn zoon kende hij Nederland, met name Rotterdam en Amsterdam, uit zijn tijd dat hij op de grote vaart zat, in de kombuis. In 1986 begon hij een shoarmazaak in de Utrechtse Damstraat. Later had hij meer horecazaken, onder andere een Mexicaans restaurant op de Utrechtse Biltstraat.

En vandaag is het feest in Buurthuis Oase bij de Utrechtse Cartesiusweg. Een tafel vol lekkernijen, een Arabische zanger en tientallen genodigden. Onder wie Milad Moussa. “Het is terecht dat hij geridderd is. Hij heeft heel veel gedaan voor de Arabische gemeenschap. Hij doet van alles om mensen wijzer te maken”, vertelt de vriend. “Ook ik heb veel van hem geleerd.”

En dan wordt het lastig om het gesprek voort te zetten: de stem van de Arabische zanger vult het zaaltje, waar de gasten enthousiast meeklappen. Elkashif: “Twintig jaar geleden had ik ook veel media-aandacht, ook van RTV Utrecht. Toen stond er boven een artikel: Met één hand kan je niet klappen”.

Bron: https://nos.nl/r/514315

 

مقالات ذات صلة

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

زر الذهاب إلى الأعلى